Všechny příspěvky

kan.cz » Aktualne » Žádný appeasement

19.Srp 2022
Žádný appeasement

Čína zuří a čeští zbabělci vylézají. Tak by se stručně dala popsat situace po návštěvě Nancy Pelosiové a skupiny amerických kongresmanů. Na nervózní čínské manévry vzápětí navázaly druhé. Čína odstupuje z klimatické agendy, sepisuje seznamy sankcionovaných osob a stupňuje svoje výhružky. A bylo by s podivem, že by se z Česka nezačaly objevovat komentáře, že Američané zbytečně dráždí Čínu a stupňují napětí. Jenže věc se má, jako obvykle, jinak. Demokratický svět si začíná uvědomovat, že dva diktátorské režimy ho začínají ohrožovat. Je to Putinovo Rusko, které rozpoutalo největší válečný konflikt od druhé světové války a Čína, která v osobě Si Tin Pinga vrací Říši středu zpět blíž k období vlády Mao Ce Tunga. Přitom to byla Čína, která se dlouhé roky snaží ekonomicky ovládnout slabé a naivní země a rozvrátit ty silné. Není náhodou, že drtivá většina hackerských útoků přichází z Ruska a Číny. Bohužel naivita a hrabivost nejednoho podnikatele způsobila, že Čínu ekonomicky postavily na nohy rozvinuté země přenosem svých výrobních kapacit a technologií na její území. Dnes se to ukazuje jako nezodpovědný hazard a naivita. Proto demokratický svět musí oba režimy zastavit. Zdá se, že krutou daň za německou neodpovědnost platí, a ještě platit budou Ukrajinci, za tu zejména americkou ostrovní Tchaj-wan. Ten je pro Čínu dvakrát nebezpečný. Jednak stojí v cestě svého ovládnutí Čínou a hlavně ukazuje, že i Číňané by snad byli schopni fungovat ve svobodné společnosti. Když se začne „nejpomazanější rudé hlavě“ čínských komunistů rozplývat sen o stupňování hegemonie Číny, přirozeně bude zuřit. Lkát za této situace nad ekonomickými ztrátami se zproblematizovaným obchodem s Čínou je směšné. Jde nám v tomto případě stejně o krk, jako s Ruskem. Diktátoři nerozumí mírnosti a zdrženlivosti. To chápou jako slabost, a o to více stupňují svoji drzost a agresivitu. Kdyby se appeasementu nedopustil demokratický svět po okupaci Krymu, možná nemusela Ukrajina krvácet. Nedej bože, aby kdokoli ze světových státníků slyšel na appeasement s Čínou. Už takhle budou náklady na odpoutání od čínské ekonomiky násobně větší, než profit z dnes už krachujícího konceptu globalizované světové ekonomiky.

Je smutné, když politika appeasementu zaznívá z Česka, tedy země, která za důsledky britského a francouzského „usmiřování“ s Hitlerem osobně zaplatila krutou daň, která byla jen předzvěstí zvěrstev podstatně rozsáhlejších. Totéž se týká českých „mírotvorců“ pro Ukrajinu. Něco tak sprostého se jen tak nevidí. Rusko přepadlo Ukrajinu s cílem jí zničit, ovládnout území a násilím nutit Ukrajince, aby se považovali za Rusy. Je to genocida v přímém přenosu, přesto se někteří nestydí doporučit kšeftování s ukrajinským územím.

Kšeftování s našimi hodnotami a jejich výprodej a ignorance musí skončit. Jinak nebudeme mít ani svobodu, ale ani ekonomickou prosperitu.

 

 

František Laudát

Předseda KAN

 

více o autorovi

Štítky:

SDÍLET