Všechny příspěvky

kan.cz » Aktualne » Chybí české společnosti výdrž?

4.Srp 2022
Chybí české společnosti výdrž?

Když se podíváme zpět na karamboly české minulosti, lze v mnoha případech vystopovat jednu velmi špatnou vlastnost společnosti napříč desetiletími – slabá vůle k výdrži. Znovu to na nás vyskakuje poslední dny v souvislosti s aktuálním děním. V neděli bezpilotní drom USA zabil hlavu teroristické Al Kaidy Ajmána Zavahrího. Znovu se tak potvrdila pověstná americká výdrž a snaha některé věci dotahovat do plánovaných konců. Když už svět málem zapomněl na Bin Ládina, Američané nezapomněli a poslali ho do kytek, nebo spíše do mořských hlubin, odkud není návratu. Nyní podobný osud připravili jeho nástupci.

Prvotní odhady „expertů“ se nepotvrdily a válka na Ukrajině s neztenčenou brutalitou je každodenní realitou už šestý měsíc a konec není na obzoru. A stále více po počáteční euforii vyskakují hlasy, že už je společnost (a mluví se i jménem světa) konfliktem unavena, že je třeba řešit prioritně domácí energetickou krizi a inflaci. Mám pocit, že tohle téma jako první začal Babiš, kterému je osud naší země ukradený a jediné, co ho zajímá, je prosazení jeho osobních zájmů, ať už politických, tak i ekonomických. A unaveni konfliktem jsou „přirozeně“ i někteří novináři. I oni se výrazně spolupodílejí na vytváření atmosféry otrávenosti a únavy. Jenže realita je takové, že vyhraje ten, kdo déle vydrží. V tomto média hrají s občany velmi ošklivou hru.

„Nevýdrž“ československých politiků z demokratických stran nás zavedla po únoru 48 ke komunistickému teroru, komunistickým lágrům, popravám odpůrců režimu a mírná snaha o vymanění se ze sevření k přepadení země Rusáky a jejich vazaly.  Jako pamětník vím, kam nás „nevýdrž“ zavedla po sovětské okupaci v roce 68 – do dvacetileté normalizace. Palachův čin v lednu 69 byl posledním pokusem vyburcovat společnost k odporu. Marně. A nemusíme chodit do daleké historie – první vlna covidu v Česku překvapila ukázněností a solidaritou. „Nevýdrž“ (a babráctví Babišovy vlády) nás ovšem dohnalo do největšího počtu úmrtí na světě na počet obyvatel.

Nežijme v iluzi, že od nějaké čáry, data, bude svět už jen ideální, a když se nedaří, tak budeme předstírat, že už jsme na startu ráje na zemi. Berme život, jak leží a běží a prostě řešení některých záležitostí potrvá dlouho. Třeba i válka na Ukrajině, třeba i boj s teroristy, třeba i konflikt s totalitním režimem v Číně a Rusku. Ztratíme-li trpělivost a vůli, ztratíme všechno!

 

 

František Laudát

Předseda KAN

 

více o autorovi

Štítky:

SDÍLET