Všechny příspěvky

kan.cz » Samizdat » Malá glosa o oznámení, že Putin nebude mít svůj pravidelný projev v Dumě

16.Pro 2022
Malá glosa o oznámení, že Putin nebude mít svůj pravidelný projev v Dumě

Co slovo, to perla. Před nedávnem se Vladimír Vladimírovič Putin vyjádřil v ruské státní televizi v tom smyslu, že v dnešní době nemůžete věřit nikomu, k čemuž dodal: „Věřit můžete pouze mě.“ Uvedená reportáž byla natočena v Kremlu a předmětného výroku se ruský prezident dopustil se skleničkou šampaňského v ruce.

O této reportáži jsem se před několika dny dočetl v americkém deníku New York Times. Nebylo mi jasné, jestli si Vladimír Vladimírovič netropil z televizních diváků šprťouchlata, nebo jestli už měl něco vypito. Vypito ale asi neměl, protože je znám tím, že na rozdíl od svého předchůdce skoro vůbec nepije. Ale tak je docela víc než pravděpodobné, že svá slova myslel naprosto vážně, neboť podle všeho se sám o sobě domnívá, že jest Bohem. A jak se říká: „Quod licet Iovi, non licet bovi.“ Čili česky: „Co je povoleno Bohovi, není povoleno volovi.“

Takže na Vladimíra Vladimíroviče je tedy nutno uplatnit poněkud jiná kriteria. To by se mohlo za normální okolností považovat za vtip, ale vzhledem k ruské brutální agresi na Ukrajině není vhodné takto žertovat a je to jen varováním před tím, že svět má co do činění se zločincem s narcisistickými a psychopatickými sklony.

Dnes jsem se dočetl dvě věci: jednak, že v Kremlu řádí chřipka, před níž se ruský prezident údajně schoval do svého bunkru, a potom, že nepřednese svůj každoroční projev v Dumě. Vzhledem k tomu, že tuto zprávu řekl novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, je docela možné, že k projevu možná i dojde, čímž se potvrdí shora zmíněný postřeh, že dnes není možno věřit nikomu (alespoň v Rusku). Pokud k projevu dojde, dozvíme se z něj bezesporu o úspěšném průběhu speciální vojenské operace, a to přímo od muže, který ji nařídil. Na druhou stranu si nedokážu představit, že žádný projev nebude. To si ruský vůdce dovolit prostě nemůže, neb by to bylo přiznáním toho, že současná situace není nikterak růžová.

Bude-li však tento projev pronesen a v tom duchu, jak bylo naznačeno, pak asi bude mít pro Vladimíra Vladimíroviče dosti fatální důsledky, neboť mu to nikdo nebude věřit. A co s Bohem, jemuž nikdo nevěří? Obyčejně takový Bůh ztrácí svou moc.

Přitom, i kdyby s žádným projevem nevystoupil a hrál mrtvého brouka, bude to mít stejné následky, jako kdyby pronesl projev naprosto lživý.

Tohle je naprosto hloupá situace, ale lze se z ní vymotat dalšími výhrůžkami západu. Takže pokud zde skutečně bude projev, nebude obsahovat nic nového… 

 

 

 

Redakce Samizdat

 

Mgr. Jan Šefranka, M.A., advokát

více o autorovi

Štítky:

SDÍLET